Sauna on aina ollut tärkeässä asemassa suomalaisten elämässä. Suomalaiselle on luonnollista saunoa syntymäasussa, onhan saunassa monta suomalaista syntynytkin

Perinteinen suomalainen sauna oli yleensä erillinen piharakennus, jonne vesi kannettiin kaivosta, lämpö saatiin kiukaasta ja valo kynttilästä. “Mennään saunaan” tarkoitti kirjaimellisesti lähtemistä toiseen rakennukseen, joka oli aivan oma erityinen maailmansa.

Kuva: Anna Ruotanen (Sauna from Finland)

Iso osa peseytymis- ja saunomiselämystä äänien, lämmön ja tuoksujen ohella oli valaistus, tunnelma. Koska tänäkään päivänä kaikissa saunoissa ei ole sähköä, luodaan valo kynttilöin ja lyhdyin, toki puukiukaan tuli antaa valoaan luukun läpi. Kirjoittamaton sääntö onkin, että suomalaisessa saunassa tulee olla pehmeä, jopa hämyinen valaistus.

Viime vuosina saunojen rakentamiseen ja varusteluun on alettu panostaa aivan uudella tavalla, sauna ei ole enää vain peseytymispaikka. Sauna saa olla “hieno”, käyttäjiensä tarpeiden mukainen rentoutumispaikka, materiaalit ja väritkin valitaan oman maun mukaan. Sama suuntaus on havaittavissa myös saunan valaisimissa. Valaistukseen panostetaan ja valaisimien halutaan olevan oman saunan ilmeeseen sopivia. Valaisimien muoto, materiaalit, valonväri ja esim. himmennettävyys ovat peruskriteerejä, samoin kotimaisuus ja alhainen virrankulutus.

Saunaa sisustetaan nyt kuten kotia muutenkin, kylpylät, hotellit ja myös julkiset saunat panostavat asiakkaidensa aistielämysten laatuun. Valaistus ja sen kekseliäs käyttäminen viimeistelee aisteja hellivän saunakokonaisuuden.

Saunaan valmistetaan nyt ennennäkemättömiä, muotokieleltään uniikkeja valaisimia. Valaisin saa näkyä, mutta sen valonlähde ei.

Kuva: Anna Ruotanen (Sauna from Finland)

Lauteiden alle asennettavat, näkymättömiin sijoitettavat Laudevalaisimet, ovat myös suosittuja, ne luovat kauniin rakenteiden takaa siivilöityvän valon.

Saunavalaisin nykyään on sisustuselementti. Se ei välttämättä näytä enää valaisimelta, se saattaa saada katsojan hymyilemään, jopa yllättymään. Vapauta mielesi ja tartu saunavalaistukseen uusiin muotoihin.

Paula Leino, LEDIFY